SVETLOBNO ONESNAŽEVANJE IN DIVJE ŽIVALI

SVETLOBNO ONESNAŽEVANJE NA EKOSISTEM VPLIVA NA ŠTEVILNE NAČINE. S POSEGOM V NARAVNO TEMO UMETNA SVETLOBA ZMEDE SISTEME ZAZNAVANJA RAZLIČNIH ŽIVALI NA ZEMLJI, UČINKI TEGA PA SPREMINJAJO NARAVNO RAVNOVESJE EKOSISTEMA.

Noč je habitat v prostoru in času

NARAVNA TEMA JE ČASOVNI HABITAT ALI HABITAT V ČASU. SKOZI LETO ŽIVLJENJE NA ZEMLJI DOŽIVI PRIBLIŽNO ENAKO KOLIČINO SVETLOBE IN TEME, DNEVA IN NOČI. UMETNA RAZSVETLJAVA PA JE V MNOGIH DELIH SVETA VKLOPLJENA OD MRAKA DO ZORE IN MNOGI KRAJI DOŽIVLJAJO 24-URNO IZPOSTAVLJENOST VALOVNIM DOLŽINAM SVETLOBE, KI POSNEMAJO DNEVNO SVETLOBO. RAZŠIRITEV OKNA SVETLOBE ZMANJŠA RAZPOLOŽLJIV ČAS, V KATEREM SO LAHKO AKTIVNE NOČNE ŽIVALI. S TEM PA LAHKO PREPREČI ŽIVALIM TUDI SELITVE V DRUGA OBMOČJA IN S TEM ZMANJŠUJE NJIHOV PROSTOR.

ČAS IN PROSTOR, V KATEREM SO LAHKO AKTIVNE NOČNE ŽIVALI, SE KRČI, ŽIVALI, KI SO AKTIVNE PODNEVI, TUDI NIMAJO DOSTOPA DO DOVOLJ TEME ZA POČITEK IN UMIK PONOČI. TE MOČNE SPREMEMBE POVZROČAJO NEŽELENE BIOLOŠKIH UČINKOV PRI POSAMEZNIH VRSTAH, VPLIVA PA TUDI NA MEDSEBOJNE INTERAKCIJE MED VRSTAMI V PREHRANSKI VERIGI, KAR POVZROČA MOTNJE V CELOTNEM EKOSISTEMU.

Divje živali uporabljajo noč na številne načine

ŠTEVILNE ŽIVALI UPORABLJAJO POSEBNE VIDIKE NOČI, DA JIM POMAGAJO PRI IZVAJANJU POMEMBNIH DEJAVNOSTI. MLADIČKI GLAVATE MORSKE ŽELVE UPORABLJAJO MESEČINO, DA JIH VODI PROTI MORJU, KO SE IZVALIJO. SVETLOBA IZ ULIČNIH SVETILK JE POGOSTO DOVOLJ SVETLA, DA JIH ZMEDE IN DEZORIENTIRA, TER JIH VODI V MESTA IN DO CEST, KJER SO V SMRTNI NEVARNOSTI. PTICE SELIVKE POGOSTO POTUJEJO PONOČI IN JIH SVETLE LUČI IZ STAVB PRIVABIJO IN JIH ZVABIJO S POTI, KJER PREŽIVIJO URE IN URE V KROŽENJU IN IZGUBLJAJO ENERGIJO, KI JO POTREBUJEJO ZA NADALJNJE LETENJE. NEKATERE PEVKE IN HROŠČKI GOVNAČI UPORABLJAJO ZVEZDE ZA ORIENTIRANJE. SVETLOBNO ONESNAŽENJE LAHKO ZAKRIJE VEČINO ZVEZD NA NEBU, TAKO DA TEM ŽIVALIM ONEMOGOČI PREPOZNAVANJE ZNAKOV, KI SO NUJNI ZA NJIHOVO PREŽIVETJE.

Site manager:

Zveza tabornikov Pomurja
Glavni trg 3A
9240 Ljutomer

This project is supported by the Interreg ADRION Programme funded under the European Regional Development Fund and IPA II fund.